XII sednica Skupštine opštine Zemun

Održana je u sredu 14. maja 2014. godine. Na dnevnom redu je bio završni budžet za 2013. godinu, predlozi odluka o načinima, merilima i kriterijumima za finansiranje NVO projekata, projekata iz oblasti kulture, sporta, nagrađivanju vukovaca, učenika koji su osvojili nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, ustanovljavanju nagrade “policajac meseca” i “vatrogasac meseca”, kao i imenovanje opštinske izborne komisije.

Moje javljanje bilo je indireknto vezano za tačku ustanovljavanja nagrade za vatrogasca meseca. Naime, jedna od osovnih dužnosti svakog odbornika ili poslanika, bio on u republičkom parlamentu, skupštini grada ili skupštini opštine jeste da pokreće inicijative i da daje predloge. Kao opštinski odbornik imao sam priliku da se upoznam sa realnim problemima i strahovima građana koji stanuju u zemunskim soliterima. Jedan od najvećih problema je nepostojanje svesti o tome šta treba raditi u slučaju požara u takvim objektima.

Za vreme SFRJ u svakoj zgradi je postojala tabla sa spiskom zvukova obaveštavanja o opasnosima, organizovane su vežbe i probe za slučaj vanrednog stanja, a organ koji se time poslom bavio je bila civilna zaštita. Danas je evidentno da ne postoji informacija da li postoji institucija zadužena da prati stanje u kojem se nalaze stambene zgrade kada je reč o zaštiti od požara, niti da postoji edukacija građana po tom pitanju.

Zbog svega navedenog sam iskoristio navedenu tačku dnevnog reda da predložim formiranje skupštinske komisije koja bi utvrdila u kakvom stanju se nalaze zemunski soliteri kada je reč o protivpožarnoj zaštiti, na kom nivou je poznavanje stanovnika solitera o ponašanju u slučaju požara i da je potrebno utvrditi gde postoje protivpožarne stepenice i u kakvom su stanju.

Mislim da preventvno delovanje po ovom pitanju od suštinske važnosti i da ne moramo čekati da se dogodi još neka tragedija da bi se setili da postoji ovaj problem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.