Pregled XXIII sednice Skupštine opštine Zemun

Sednica je otvorio Predsednik SO Zemun Nenad Vranjevac predlogom za dopunom dnevnog reda sednice novom tačkom u okviru koje bi razmatrali davanje isključivog prava „Agenciji  JP Poslovni prostor Zemun“ za održavanje Poslovnog prostora d.o.o. Zemun. Tekst dopune dnevnog reda možete naći OVDE.

Dnevni red je usvojen jednoglasno nakon čega se prešlo na usvajanje zapisnika sa prethodne sednice, a potom i na prvu tačku dnevnog reda.

O predlogu za uspostavljanju međunarodne saradnje opštine Zemun sa opštinom KEQIAO, grad SHAOXING, provincija ZHEJIANG u Kini, govorila je Anka Mrdak – nova Predsednica Komisije za međuopštinsku i međunarodnu saradnju. Odluku komisije možete preuzeti OVDE.

Kao odbornika me je pre svega intresovalo zbog čega se ostvaruje saradnja baš sa tom opštinom u Kini, na šta sam neposredno pre sednice dobio informaciju da je želja za saradnjom inicirana upravo sa kineske strane, a da je Zemun odabran zbog Pupinovog mosta koji je investiran i izgrađen od strane kineza. Kao politikolog za međunarodne poslove, a ispred Socijaldemokratske stranke pozdravio sam uspostavljanje ove saradnje i naglasio da nisam protiv toga da delegacija opštine Zemun u narednom periodu poseti opštinu KEQIAO. Iz materijala koji je dostavljen odbornicima se vidi da je za oktobar 2015. godine najavljen sajam u opštini KEQIAO na koji je pozvana naša delegacija, koja će najverovatnije putovati u Kinu i posetiti sajam. Međutim držim da je veoma bitno da se planirana poseta ne pretvori u turističko razgledanje znamenitosti, već da mora biti ozbiljno pripremljena i da mora imati konkretne rezultate. Ti rezultati se moraju ogledati u ekonomskoj saradnji i otvaranju novih radnih mesta za građane Zemuna. Konkretno sam predložio da se u budućim razgovorima sa kinsekim poslovnim ljudima naglasi činjenica da:

  • se roba proizvedena  u Srbija može bescarinski izvoziti u Rusiju i da bi trebalo podsticati investicije u Zemun,
  • Srbija jedina u regionu ima razvijenu proceduru pojednostavljenog izvoza robe putem PostExport usluge koju pruža Pošta Srbije,
  • Pošta Srbije je u Zemunu otvorila veliki Poštansko-logistički centar sa automatizovanom preradom i najsavremenijom opremom,
  • AliExpress i Pošta Srbije su nedavno potpisale ugovor o saradnji te je moguće proizvoditi, skladištiti, pripremati za transport i izvoziti robu direktno iz Zemuna, što može biti veoma intresantno kinsekim proizvođačima.

Druga tačka dnevnog reda ticala se davanja isključivog prava „Agenciji  JP Poslovni prostor Zemun“ za održavanje Poslovnog prostora d.o.o. Zemun. Predstavnik „JP Poslovni prostor“ je ovu odluku obrazložio saglasnošću koju je dala Agencija za javne nabavke Srbije, a koju možete naći OVDE. Stav koji sam zauzeo je da je nesporno da su dobili mišljenje agencije, međutim da je praksa pokazala da se u javnim preduzećima u većini slučajeva raspisuje tender za poslove čišćenja i da nije redak slučaj da zbog obaranja tendera preduzeća ostaju bez čišćenja, te da su sami radnici prinuđeni da te poslove sami obavljaju. Stoga sam prilikom glasanja bio jedini odbornik koji je glasao protiv.

Treća, četvrta i peta tačka dnevnog reda si bile protokolarne. Praktično su konstatovane promene u Izbornoj komisiji opštine Zemun zbog podnošenja ostavke, kao i promena u Savetu za zdravstvo, socijalnu i dečiju zaštitu zbog prestanka odborničkog mandata. U petoj tački jednoglasno je odlučeno da Sportski savez Zemuna ima pravo da nosi ime opštine Zemun u svom nazivu.

Moje odborničko pitanje bilo je vezano za privatne domove penzionera i za medicinski, hemijski i biološki otpad koji se tamo stvara. Naime u Zemunu radi preko 30 privatnih domova za stara lica/penzionere gde se deli terapija, daju inekcije i gde nastaje medicinski otpad. Moji prijatelji lekari iz KBC Zemun su mi sugerisali da je odlaganje takvog otpada veliki rizik po zdravlje građana, da se u privatnim domovima za stara lica proizvede preko 500 kg medicinskog otpada godišnje i da bi prema tome trebali da podnose izveštaje o odlaganju otpada i imaju lice ovlašćeno za kontrolu odlaganja takvog otpada. Navedeni otpad je veoma toksičan i njegovo bacanje u kontejnere ili ispuštanje u kanalizaciju predstavlja veliku opasnost po životnu sredinu.

Odbornička pitanja su imali odbornici Danilo Tvrdišić iz Dveri, koji je postavio pitanje imovine Predsednika opštine Zemun Dejana Matića koji je naveo u prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije i Rajko Vidaković iz SNSa koji je predstavio problem koji imaju građani koji stanuju ispred prodavnice Ideja u Meanderima.

Nakon ove sednice sleduje letnja pauza. Utisak nakon ove sednice je da postoji napredak u radu Skupštine opštine Zemunu, koji se ogleda pre svega u činjenici da su i odbornici SNSa počeli aktivnije da prate rad skupštine i da postavljaju odbornička pitanja, a time zastupaju intrese građana. Iako ne deluje kao veliki korak za pojedničnog naprednjačkog odbornika zapravo predstavlja veliki iskorak u korist građana Zemuna, posebno kada se uzme u obzir da odbornike DSa ne intresuje da predstavljaju građane koji su ih izabrali.

 

1 mišljenje na “Pregled XXIII sednice Skupštine opštine Zemun

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.