Šta nam govori anketa „Ko bi po vama bio najbolji predsednik opstine Zemun?“

Internet sajt www.zemunskenovine.rs objavio je u četvrtak 19. novembra 2015. godine članak-anketu sa pitanjem „Ko bi po vama bio najbolji predsednik opstine Zemun?“. Rezultati ankete, a posebno komentari su pokazali mnogo. Štaviše toliko da je i sam autor ankete već sutradan analizirao rezultate. Krenimo redom:

Sajt www.zemunskenovine.rs nije zvanični internet portal glasila opštine Zemun – Zemunskih novina. Ima isto ime, ali ne i vlasnika niti uređivačku politiku. Zvanična opštinska novina – Zemunske novine ne izlazi već neko vreme, iako se iz budžeta opštine odvajaju sredstva za njeno izdavanje, o čemu sam već pisao na blogu u izveštajima sa prethodnih sednica.

Web sajt www.zemunskenovine.rs je privatni sajt čiji vlasnik nije poznat. Na sajtu www.rnids.rs – to je sajt Registar nacionalnih internet domena Srbije gde možete potražiti podatke o dostupnosti svih domena registrovanih u Srbiji nećete naći podatke o vlasniku ovog sajta niti kontakt podatke. Aktivirana je zaštita od javnosti, što zapravo predstavlja doplatnu opciju za sve one koji žele da sakriju informaciju o vlasništvu i česta je opcija na internetu. Sam sajt ima pristojnu uređivačku politiku, mada ponekad navija za neku zemunsku političku opciju kroz svoje članke, što je opet legitimno. U odnosu na današnje medije u Srbiji predstavlja primer kako bi jedan elektronski medij trebao da piše i da se odnosi prema događajima i ličnostima.

Anketa koju su pokrenuli predstavlja lep pokušaj da se vidi šta posetioci tog sajta ustvari misle o tome ko bi po njima bio najbolji naredni predsednik opštine Zemun? Ponuđeni su lideri najvećih stranaka, od kojih nekoliko vodećih članova SNSa i još nekih stranaka iz opštinske vlasti, nekoliko lidera zemunskih nevladinih organizacija, kao i najznačajniji opozicioni predstavnici među kojima sam bio i ja. Prvi put me neko vidi kao kandidata za mesto predsednika opštine Zemun, što doživljavam kao kompliment.

Šta nam je ova anketa pokazala?

Pre svega da postoje brojne podele u samom SNSu u Zemunu. Činjenica da Milan Bojović može da skupi 1381 glas, dok predsednik opštine Dejan Matić „jedva“ dobaci do 429 glasova nam govori ko zaista kontroliše botove u Zemunu i u kom broju. U trenutku kada sam ovu anketu primetio, a to je bilo u petak 20. novembra oko podneva, rezultat je bio 683 za Bojovića a 329 glasova za Matića! Do večeri su aktiviranjem svojih pristalica uspeli da dostignu gore pomenute rezultate, odnosno Bojović je dobio 700, a Matić 100 glasova više. Budući da je autor ankete u svojoj analizi naveo da:

„Naglašavamo da je anketa podešena tako da se sa jedne IP adrese moglo glasati samo jednom, što je onemogućilo „botovsko“ glasanje i štelovanje rezultata.“

pretpostavljam da je broj glasova zaista realan, odnosno da su naši zemunski naprednjaci u petak svim silama pozivali jedni druge i lobirali da glasaju za svoje. Njihovo lobiranje, odnosno navijanje u komentarima na članak najbolje govori o njihovim međusobnim odnosima. Komentare, kojih je bilo oko 90 možete pronaći ispod ankete, a za slučaj da sajt „padne“ ili da uredništvo sajta reši da ih obriše možete ih pronaći u pdf dokumentu OVDE.

Komentari pokazuju i odnos u zemunskim građanskim organizacijama koje pretenduju da budu alternativa naprednjačkoj vlasti. Vulgarnost, psovke, uvrede, laži i obmane koje su demonstrirali zgrozili bi i najgore kočijaše. Ako ste mislili da je Bukovski vulgaran pročitajte komentare i biće Vam muka. Razumem da je neko imao potrebu da odgovori na klevete, ali nastaviti na isti način je sramota. Jednstavno je trebalo odćutati, jer je ćutanje ponakad najbolji odgovor, definitivno bolji od odgovora istom merom. Komentare čitaju sugrađani koji će sutra glasati na izborima, a kad pročitaju tako nešto pomisliće „da naprednjaci možda i nisu tako loši u odnosu na ove“. Srećom tu je i naprednjačko prepucavanje da demonstrira sličan nivo pristojnosti i da odagna takve moguće pogrešne zamisli.

Što se tiče ostalih stranaka predstavnik SPSa Saša Ljubinković takođe je angažovao svoje botove i broj glasova podigao sa 100-tinak koliko je imao oko podneva, na preko 500 predveče 20. novembra. DS je reagovao istom merom i pokrenuo glasanje pa je njihov predsednik odbora Zoran Krznarić skočio sa 7 na 62 glasa.  Radikali, Dveri i DSS su ostali na istom broju glasova u navedenom periodu, što znači da se ili nisu angažovali ili da su se „ispucali“. Što se tiče SDSa ja sam na svom facebook profilu podelio informaciju o anketi bez namere da lobiram, već mi je cilj bio da vidim koliko će mojih facebook prijatelja reagovati bez pozivanja.

Definitivan zaključak je da su nam naprednjaci pokazali obrise njihove buduće podele, socijalisti da su ipak razvili jaku mrežu svojih botova (iako to ne priznaju), demokrate da imaju čak 55 aktivnih botova u Beogradu, a građanska udruženja da moraju još mnogo da uče ako misle da se bave politikom, uz napomenu autoru ankete da se Vama iz naslova piše sa velikim slovom V.

1 mišljenje na “Šta nam govori anketa „Ko bi po vama bio najbolji predsednik opstine Zemun?“

  1. urosevicrasa

    Prvo da se zahvalim svima koji su glasali za mene ,jer nisam lider SLOZNIH vec covek koji je ujedinio sve pokrete u ZEMUNU .Anketa pokazuje kucno vaspitanje profesora Krstica ,koji koristi ruzne reci za obracun sa neistomisljenicima ….on je lep , pameta,,u svemu naj ,naj ,naj …..rezultat 2 posto , pobedi ga UROSEVIC .Druga bruka su komentari izmedu STEVE GRALA I BOJOVICA ….oboje su visoko rangirani u sns a recnik ulicara dzaba im diplome i zvanja …po njihovom recniku one su kupljene ……Seselj u ZEMUNU ima preko 10 posto i pregazice BOJOVICA U BATAJNICI .Sa takvim recnikom njegovih clanova pitam se kako su objasnili politiku sns put u EU -tesko ….Pokreti koji se u Zemunu zalazu za ZEMUN GRAD ,lokal patriotizam ce preciCENZUS 100 POSTO , i imacemo odbornike jer nase komsije neveruju partijama koje u prve redove stave svoje slike IVICA ,PALMA ,ACA ….vec traze da se cuje glas pravih Sloznih ZEMUNACA ,,,Moje komsije su rekle svoje ………….

    Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.