Zemunci za stepenice

Na društvenim mrežama aktivna je inicijativa Zemunci za stepenice. Ideja je da se stepenište na Kalvariji ofarba u plavo-zelene boje Zemuna i da se belom bojom ispišu imena poznatih zemunaca. Ova ideja nije nešto novo, štaviše viđena je širom sveta, ali je nova za Zemun. Za kratko vreme dobila je podršku velikog broja sugrađana, javnosti, opštinske vlasti, izneta je u medije koji su kontaktirali Predsednika Skupštine opštine Zemun – gospodina Nenada Vranjevca i dobila je i njegovu načelnu podršku. Tu nastaje problem. Kao svaka druga dobra inicijativa, kao i svugde u svetu pojavio se problem finasija.

Međutim:

 

Opština Zemun nema problema da obezbedi sredstva za realizaciju ove dobre i lepe ideje. Samo iz 2014. godine preneto je 102.000.000,00 dinara u 2015. godinu. Da ponovim 102 miliona dinara koji su preraspoređeni u budžet za 2015. godinu, najvećim delom kao nenamenska sredstva. Očekujem da se ova sredstva prenesu uvećana i u 2016. godinu, jer se ne koriste. Na primer služba za informisanje opštine Zemun ima samo 18% iskorišćenih sredstava u prvih 6 meseci 2015. godine. Ako se pitate zbog čega opština Zemun jedina u Beogradu ima ovoliko nesikorišćenih sredstava odgovor je jednostavan: kako bi imala novaca da troši kada budu raspisani lokalni izbori.

Stoga je moj predlog sledeći: Odvojiti nešto od tih nagomilanih sredstava na realizaciju ove lepe i dobre građanske ideje.

Takođe bi bilo dobro kada bi se odvojilo više od 5,5 miliona dinara za tekuće održavanje osnovnih škola, ili više od 2,7 miliona dinara za tekuće održavanje vrtića u Zemunu. Posebno kada imate višak od  102 miliona dinara. Ali za to je potrebno imati želju da se pomogne građanima Zemuna tokom celog mandata, a ne samo kad su raspisani izbori.

Stepenice na Kalvariji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.