XXVII sednica i novogodišnji koktel

Na XXVII sednici Skupštine opštine Zemun:

 • Zabrana odbornicima da snimaju svoja izlaganja i moja prva opomena
 • Izglasan budžet sa minimalnim socijalnim davanjima uz 127 miliona dinara prenetih sredstava iz 2015. godine.
 • JP Poslovni prostor na budžetu sa čak 50,45% sredstava
 • Čak 0 od 4 odbornika DS prisustvovala sednici i na taj način nastavili da se ne suprotstavljaju naprednjacima.
 • Samostalni odbornik izabran sa liste DS-a Nedeljko Škorić glasao za budžet i diskretno podržao naprednjake.
 • Predsednik opštine Dejan Matić organizovao novogodišnji koktel i prijatno iznenadio odbornike.

Umesto budžeta opštine za 2016. godinu glavna tema današnje sednice bila je zabrana odbornicima da snimaju svoja izlaganja. U dogovoru sa kolegom opozicionim odbornikom – Danilom Tvrdišićem snimali smo naša izlaganja po prvoj tački dnevnog reda – budžetu opštine za 2016. godinu. Video zapis prvih dva minuta mog izlaganja imate ispod. Unapred se izvinjavam na lošijem kvalitetu snimka i tona, jer je snimano mobilnim telefonom.

Nakon dva minuta Predsednik Skupštine opštine gospodin Nenad Vranjevac primetio je da odbornik Danilo Tvrdišić snima moje izlaganje i zabranio je dalje snimanje. Isto se ponovilo kada sam ja snimao izlaganje kolege Tvrdišića. Njegov video snimak možete pogledati ispod ovog teksta.

Obrazloženje za zabranu je bilo da postoji zvanični tonski snimatelj, nakon čega sam izjavio da sam ja zatražio od kolege da snima moje obraćanje u Skupštini opštine. Opet je usledilo obrazloženje, ovaj put da drugi odbornici ne žele da budu snimani. Moj odgovor je bio da oni nisu tu u privatnom nego u javnom svojstvu, da kao i ja predstavljaju građane koji su ih izabrali i da to isključuje privatnost. Rasprava je okončana konsultovanjem pravilnika o radu gde se snimanje sednica pominje isključivo u vezi sa predstavnicima medija, te da se uskim tumačenjem ono ograničava isključivo na njih. Bez namere da pravimo nered u oba slučaja smo prihvatili da poslušamo odluke predsedavajućeg. Međutim, ovaj problem snimanja govora nije zaključen, jer se ovo pitanje može postaviti i drugim državnim organima koji treba da zaštite pravo građana na javnost i uvid u rad lokalnog organa uprave.

Kad je reč o budžetu opštine evidentno je da su ga obeležila preneta sredstava iz 2015. godine u iznosu od 127 miliona dinara. Kao odbornik Socijaldemokratske stranke moram da izrazim nespremnost da podržim budžet sa izrazito malim socijalnim davanjima, gde se na održavanje škola izdvaja samo 20 miliona, na vrtiće 11 miliona, ali zato postoji izdvajanje od 4 miliona službi za informisanje koja ga koristi samo u visini od 18%, ili na promociju turizma od 10 miliona, međunarodnu i međuopštinsku saradnju od 20 miliona dinara koja se ne organizuje i sl. Moja procena je da će i u 2017. godini biti prenetih sredstva u još većem iznosu. Stoga ovakav antisocijalni budžet, koji štedi na svojim građanima isključivo radi štednje, kao odbornik Socijaldemokratske stranke ne mogu da podržim.

Međutim to ne sprečava druge odbornike, koji su do juče bili članovi jedne levičaske stranke da ga podrže. Kolega odbornik Nedeljko Škorić, izabran na listi DS-Sava Jerković koji sada nastupa kao samostalni odbornik podržao je budžet. Ovim je praktično opozicija u Skupštini opštine Zemun svedena na dva slova, tj odbornika: samostalnog odbornika Danila Tvrdišića i Nikolu Dmitrašinovića ispred Socijaldemokratske stranke. Odbornici DS-a se opet nisu pojavili i ponovo dokazali da su opozicija isključivo na papiru, koja služi da ukrade glasove pravoj opoziciji. Neaktivnost i nepojavljivanje se nikako ne mogu podvesti pod suprotstavljanje vlasti SNSa, već predstavljaju tihu prećutnu saradnju i izdaju građana Zemuna koji su glasali za njih. I njihovu ličnu sramotu.

Druga tačka dnevnog reda bio je plan poslovanja JP Poslovni prostor. Kada se pogledaju brojke jasno se vidi da je ovo javno preduzeće u stvari Zemunski Srbija gas, da za Zemun predstavlja istog gubitaša kao i železara Smederevo ili JAT, firmu koja guta novce iz budžeta. Rashod JP Poslovni prostor Zemun u 2015. godini iznosi 142 miliona dinara, poslovni prihodi iznosi 70 miliona ili 49,55%, dok se gubitak od 50,45% ili 72 miliona dotira iz budžeta opštine. Stojim na stanovištu da poslovni prostor treba da kreira budžetski prihod, a ne da bude rashod, te nisam mogao da podržim ovakav plan poslovanja. Ipak treba naglasiti da postoje napori da se poslovanje unapredi, što se najbolje ogleda u činjenici da je u odnosu na prethodnu godinu poslovni rashod smanjen za 6 miliona dinara.

Preostale tačke dnevnog reda, vezane za izmene u štabu za vanredne situacije, saglasnost za upotrebu imena gradske opštine Zemun u nazivu udruženja Teatar Zemun usvojena su jednoglasno i bez rasprave, dok je materijal iz dopune dnevnog reda, vezan za plan detaljne regulacije prostora oko nekadašnje OŠ „Desanka Maksimović“, naselja Šangaj u Batajnici, kao i predlog prioriteta u 2016. godini usvojen bez mog glasa. Smatram da je pitanje detaljne regulacije isuviše važno da bi se donosilo na brzinu i bez stručne konsultacije.

Moje odborničko pitanje bilo je vezano za postavljanje rampe na ulazu u dvorište opštine Zemun, koje sam postavio u prethodnom članku. Odgovor je dao gospodin Nenad Vranjevac da je ono usledilo kao posledica bezbedonosne preporuke koju su dobili da nakon terorističkih napada u Parizu pojačaju kontrolu nad službenim parkinzima.

Nakon održane sednice usledio je novogodišnji koktel koji je priredio Predsednik opštine Zemun gospodin Dejan Matić, što je bila lepa prilika da se odbornici druže nakon sednice sa predsednikom opštine.

2 mišljenja na “XXVII sednica i novogodišnji koktel

 1. Đorđe R

  Građani imaju jako mali uvid u rad i funkcionisanje opštinskih organa.Treba pokrenuti javno „glasilo“ili radio stanicu koja bi nas informisali a i primali naše sugestije.

  Odgovor
  1. nikola Autor članka

   Tačno – nažalost. Rad lokalnog organa uprave u Zemunu je sakriven između nadležnosti grada i opštine, odgovornost se prebacuje na druge što pravi dosta prostora za moguće mahinacije.
   Ideja da se pokrene javno glasilo ili radio stanica je dobra, ali trenutno teško izvodljiva.

   Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.