XXV sednica SO Zemun- pregled

Na večeras održanoj sednici Skupštine opštine Zemun bilo je dinamično, za šta su se pored mene pobrinuli dopuna dnevnog reda u sedmoj tački, gospođa Ksenija Uzunović i Predsednik Skupštine opštine gospodin Nenad Vranjevac. Pominjani su posečini šestoletni hrast iz Savinca, magirstalni putevi, metro i turbofolk.

Prva tačka bio je izveštaj administrativo-mandatne komisije koja je predložila, a skupština potvrdila mandat novim odbornicima: Samiru Pajazitoviću – koji se pridružio odborničkoj grupi SNS i Nedeljku Škoriću koji je odlučio da deluje kao samostalni odbornik. Koristim ovu priliku da im čestitam i da im poželim uspešan rad u narednom periodu.

Druga tačka – dodela priznanja opštine Zemun za 2015. godinu. Predsednica komisije za dodelu priznanja – gospođa Ksenija Uzunović istakla je da je bilo 17 predloga, od kojih je 3 stiglo posle predviđenog roka, te su odbačeni. Proizilazi da je komisija imala malu slobodu izbora, jer su birali kod manje od polovine predloga – 14 predloga za 10 nagrada. Budući da sam i sam zakasnio da pošaljem predloge za dodelu priznanja izbegao sam da iznosim kontra predloge kao kritiku, već sam postavio pitanje o kriterijumima i godinama starosti kao merilu za dobijanje priznanja. Smatram da priznanje zaslužuju, kada se radi o kulturi, nauci, zdravstvu i obrazovanju, pre svega oni naši sugrađani koji su pred penzijom, gde bi ova nagrada trebalo da ima specifičnu težinu i da predstavlja priznanje celokupne karijere. Kao što sam najavio na društvenim mrežama, podržao sam sve kandidate osim komšije Željka Šašića jer smatram da vrsta muzike koju on izvodi ne zaslužuje ovakvo priznanje, dok sam kod predloga za mog imanjaka Raguša ostao uzdržan, jer ne vidim razlog zbog koga je to priznanje zaslužio više u odnosu na mnoge druge privrednike Zemuna (iako sam o njemu čuo dosta lepih reči od zaposlenih, saradnika i kupaca).

Izvršenje budžeta bila je treća tačka. Primedbe sam izneo u formi pitanja o izvoru porasta prihoda u budžetu od 5,41 miliona, koja su najvidljivija u stavci namenjenoj za atarske  puteve od 3.138.859,07 dinara i dobrovoljne transfere od fizičkih i pravnih lica koje su veće za 1,1 miliona dinara od predviđenih. Takođe, postavio sam pitanje i o visinu prihoda od mandatnih kazni, koji je za 322,5% veći od predviđenog i iznosi 645.000 dinara. Dobio sam odgovor od gospodina Nenada Vranjevca da su sredstva za atarske puteve dobijena od grada za atarske puteve u Ugrinovcima, dok su sredstva od mandatnih kazni uglavnom naplaćena na divljoj buvljoj pijaci u Prvomajskoj ulici i na Pazovačkom putu.

Tačke 4, 5 i 6 su bile formalne i vezane za zamene odbornika u opštinskim komisijama i jednoglasno su usvojene.

Zaplet je usledio na 7. tački – kojom je dopunjen dnevni red. Naime od uprave grada smo dobili nacrt plana detaljne regulacije za teritoriju opštine Zemun, za koji Skupština opštine treba da da mišljenje. Materijal dostavljen odbornicima će biti skeniran i dostupan na ovom sajtu u ponedeljak, ali u vidu posebnog članka. Na početku sednice, nakon donošenja dnevnog reda Predsednik Skupštine opštine gospodin Nenad Vranjevac predložio je 10 minutnu pauzu kako bi se odbornici upoznali sa materijalom, međutim niko (pa ni ja) nije tražio da se pauza održi. Naime, kao što sam rekao na samoj sednici – ova tačka zaslužuje poseban prostor i konsultaciju sa urbanistima, saobraćajcima i demografima kako bi se pribavilo stručno mišljenje, pa ga treba izneti u posebnom članku (bar tamo gde se ja pitam, a to je moj sajt). Predlog zaključka obrazložila je gospođa iz stručne službe.

Opštine Zemun, Surčin i Novi Beograd daju sledeće primedbe na plan detaljne regulacije Grada Beograda:

Primedbe 1-5 se odnose na zelene površine uz katastarske parcele u Batajnici, Zemun Polju, uz bivši autoput i u naselju Marije Bursać i oko Doma penzionera. Moja primedba da naprednjaci svugde gde su na vlasti seku zelenilo, a pre svega drveće (Studentski park, centar Zrenjanina i par vojvođanskih opština,) pa i 600 godina stari hrast – duboko je pogodila Predsednika Skupštine opštine Nenada Vranjevca koji je u neobičajno emotivnom govoru objasnio da sve što stoji na putu napretka treba da se skloni ukoliko smeta, navodeći kako oni kao stranka imaju hrabrosti za to. Kako poslovnik o radu ne dozvoljava dalju diskusiju koristim ovo mesto da slikovito iznesem predlog koji su naši koalicioni partneri – Zeleni Srbije predložili, a Socijaldemokratska stranka podržala.338021_hrast

Primedba 6. odnosi se na predlog za izgradnju pristaništa u Zemunu za koje sam rekao da će ga Socijalemokratska stranka – Boris Tadić podržati jer mislimo da je to dobar projekat koji će umnogome doprineti Zemunu.

Primedba 8. odosi se na zone „porodičnog stanovanja“ odnosno na činjenicu da je prema sadašnjem detaljnom planu dozvoljena izgradnja do 4 stana po katastarskoj parceli na 85%  teritorije opštine Zemun, dok se predlogom uvodi „višeporodično stanovanje“ čime se praktično omogućava izgradnja zgrada umesto porodičnih kuća. Ova izmena trebala bi da bude ograničena brojem mogućih parking mesta, dok bi kao izuzetak ostali Gardoš, Ćukovac i deo Pregrevice (zaštićene celine) na kojima bi se zadržalio „porodično stanovanje“. Ovaj predlog sam ocenio kao logičan.

Međutim glavno razmimoilaženje  nastupilo je u predlozima 10 i 11. Predlog 10. odnosi se na obim proširenja Ugrinovačke ulice, koja bi trebalo da se proširi kako bi povezala Pupinov most do bulevara Mihajla Pupina, pa sve dalje do Brankovog mosta i Brankove ulice. Postojeći plan predviđa po 3 trake u svakom smeru i status „magistralnog puta“, dok predložena izmena smanjuje obima na po dve trake po smeru. Moj stav je da je bolje imati po 3 nego po 2 trake u svakom smeru jer će se i Zemun i Beograd dalje širiti i rasti, te da moramo misliti i o saobaćajnim problemima koji će nastati za 10 -15 godina. Teškim kamionima je u svakom slučaju zabranjen ulazak u grad, te se ovim ništa neće promeniti. Kao dokaz koji se može pokazati je ulica Šanzelize (Champs-Élysées) u Parizu koja povezuje Trg Konkord i kružni tok kod Trijumfalne kapije i ima po 4 trake u svakom smeru uz po jednu zaustavnu – parking traku, što se može videti na slici ispod.

Avenue_des_Champs-Élysées_July_24,_2009_N1-small

Stav koji je gospodin Nenad Vranjevac, kao saobraćajni inženjer izneo, je da „ako ćemo toliko proširivati Ugrinovačku ulicu, onda treba proširiti i Brankovu ulicu u Beogradu kako bi mogla da primi toliki saobraćaj iz Zemuna“ ima smisla, međutim predstavlja problem za sebe. Slažem se sa argumentom, ali ne vidim razlog zbog čega saobraćajna komunikacija kroz Zemun ne bi bila bolja. Ko ne misli tako neka se priseti kako izgleda  kada treba da se dođe do centra Zemuna kada se  održava Beogradski maraton ili kada se Prvomajska ulica renovira.

Predlog 11.  odnosi se na raskrsnicu ulica Aleksandra Dubčeka (Tvornička) i Miloša Bandića, kao i na planiranu saobraćajnu površinu ulica Prve pruge i Mihajla Pupina, odnosno na mesto odakle treba da polazi prva linija metroa. Moje mišljenje je da je predlog za polazište prve linije metroa pogrešan i da ona treba da počinje na početku Prvomajske ulice, odnosno kod autoputa, kao što je predlogom iz 1968. godine predviđeno. Moje pitanje je bilo da li je opštinska vlast u Zemunu protiv metroa ili protiv toga da prva stanica bude locirana baš tu? Načelan odgovor koji sam dobio od gospodina Vranjevca jeste da je metro skup (megalomanski projekat) i da neće skoro biti sredstava ze njegovu realizaciju, te da je stoga bolje promeniti namenu ovoj lokaciju u detaljnom urbanističkom planu.

Postavio sam i dva odbornička pitanja:

Prvo se odnosilo na izgradnju novog groblja u Batajnici budući da je staro puno, što se vidi i iz činjenice da se i u Izveštaju o izvršenju budžeta navodi da su vraćena sredstva našem sugrađaninu na ime otkazivanja zakupa grobnog mesta.

Drugo odborničko pitanje bilo je obaveštenje odbornicima da je pumpa NISa u ulici Džona Kenedija počela s radom pre nekoliko dana, bez upotrebne dozvole i kršeći odluku o dozvoljenom radnom vremenu benzinskih stanica u gradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.