Vakcinacija u Domu zdravlja Zemun

Roditelji koji redovno vakcinišu svoju decu u Domu zdravlja Zemun u Šilerovoj ulici pre par dana su bili veoma iznenađeni kada su saznali da je na snagu stupila zabrana da deca primaju vakcine koje nisu nabavljene od strane Doma zdravlja.

Praksa koja postoji u domovima zdravlja u svim beogradskim opštinama u prethodnih par godina je da deca prilikom vakcinacije prime 5 vakcina  koje se nabavljaju preko fonda (odjednom ili u par dana), ili da roditelji sami u apoteci kupe vakcinu koja sadrži svih 5 vakcina u jednom (Pentaxim) i da se dete samo jednom bode. Ovo je praksa koju je većina roditelja primenjivala, iako se u nestručnoj javnosti vodila rasprava da li je ta vakcina dobra po zdravlje dece.  Međutim, od ponedeljka 4. aprila 2016. godine direktor Doma zdravlja u Zemunu doneo je odluku da uvede zabranu da se u Zemunskom domu zdravlja deci daju vakcine koje nisu nabavljene zvanično, već su kupljene u apotekama. Zabrana se za sada primenjuje isključivo u Zemunskom domu zdravlja, dok se u ostalim opštinama praksa imunizacije dece vakcinama koje su kupili roditelji i dalje primenjuje. Takođe nezvanična informacija je da sve potrebne vakcine nisu još nabavljene.

Nije poznato šta je dovelo do ovakve odluke direktora Zemunskog doma zdravlja. Da li je u pitanju podrška antivakcinacijskom lobiju ili spor između direktora i apotekarskih ustanova? Kako god bilo roditelji koji su kupovali vakcine su oštećeni jer su uzalud trošili novce, dok su najgore prošla zemunska deca nisu primila sve potrebne vakcine, već će im to slediti u nastavcima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.