Pregled XXII sednice Skupštine opštine Zemun

Najvažnije sa današnje sednice Skupštine opštine Zemun:

  • Jedan odbornik istupio iz odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini opštine Zemun,
  • Dve od četri tačke dnevnog reda usvojene jednoglasno,
  • Čak jedan odbornik DS prisistvovao sednici,
  • Jedan odbornik SNS govorio čak dva puta na dve tačke i izjednačio se sa brojem obraćanja svih odbornika DSa u ovom skupštinskom sazivu

Detaljnije….

Na samom početku sednice Predsednik Skupštine opštine Zemun Nenad Vranjevac obavestio je sve prisutne odbornike da je jedan odbornik istupio iz odborničke grupe SNS! Naše iznenađenje je brzo nestalo kada nas je potom obavestio da je odbornička grupa DSS ugašena, a da je oformljena nova odbornička grupa koju čine 3 odbornika DSS koji su prešli u SNS, te da im se pridružio i taj samostalni odbornik SNSa i da su zajedno napravili tu odborničku grupu. Tako da sada praktično imamo dve odborničke grupe SNS u Skupštini opštine Zemun! Mislim da je ovim otvoreno novo poglavlje srpskog parlamentarizma.

Dnevni red je usvojen jednoglasno, kao i zapisnik sa prošle sednice. Nakon toga je počela rasprava po tačkama dnevnog reda, od kojih su prve tri bile vezane za mišljenje o planu detaljne regulacije. Po prvoj tački: Predlog zaključka o davanju mišljenja na plan detaljne regulacije kompleksa stanice za snabdevanje gorivom u bloku na uglu ulica Ugrinovačke i Slavnoske, diskutovalo je nekoliko odbornika: Mira Ćeran iz PUPSa, Miroslav Karan iz SNS, Danilo Tvrdišić iz Dveri i ja ispred Socijaldemokratske stranke Boris Tadić. Zajednički stav svih odbornika koji su se javili bio je da treba da se podrži odluka Opštinskog veća da se ne dozvoli izgradnja benzinske pumpe na tom mestu.

Kako mi se nisu javili građani sa suprotnim stavovima od onih koje je predložilo Opštinsko veće, niti je po pitanju detaljne regulacije bilo sporova, moj stav je bio da podržim zaključke opštinskog veća po sve tri tačke vezane za regulaciju.

Drugu tačku dnevnog reda: Predlog zaključka o davanju mišljenja na plan detaljne regulacije za intermodalni terminal i logistički centar „Batajnica“ je obeležilo javljanje istog odbornika SNS – Miroslava Karana, što samo po sebi predstavlja iznenađenje kada je reč o odbornicima SNSa. Druga tačka je usvojena jednoglasno.

Po trećoj (Predlog zaključka o davanju mišljenja na plan detaljne regulacije „Ciglana uz Batajnički put“) i četvrtoj (Predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o promeni osnivačkog akta agencije JP „Poslovni prostor Zemun“ za održavanje poslovnog prostora d.o.o Zemun) tački dnevnog reda nije bilo diskusije i usvojene su većinom glasova prisutnih odbornika.

Nakon što su iscrpljene sve tačke dnevnog reda došao je deo za odbornička pitanja gde sam se javio sa četiri pitanja:

Prvo odborničko pitanje vezano je za upravljanje medicinskim otpadom, budući da je u Blicu od subote 2. maja 2015. godine izašla slika i vest koju je javio naš komšija Nikola Jovanović da se medicinski otpad baca u kontejnere iako je, shodno Zakonu o upravljanju otpadom, Zemunska bolnica dužna da pravi plan upravljanja otpadom, imenuje odgovorno lice i podnosi izveštaje o uništavanju otpada. Lokalna samouprava je takođe dužna da vodi evidenciju i stara se da se zakon poštuje. Predsednik Skupštine opštine Zemun Nenad Vranjevac odgovorio je da su oni kontaktirali Zemunsku bolnicu prvog narednog radnog dana – u ponedeljak 4. maja i da su dobili uveravanja da se u bolnici pridržavaju svih propisa, ali da će kao lokalna samouprava posvetiti pažnju i kontrolisati da se tako nešto ne dešava. Pratićemo da li će to biti tako!

Drugo odborničko pitanje vezano je za peticiju građana za izgradnju kanalizacije u gornjem delu ulice Rade Končara, između OŠ „Petar Kočić“ i Doma zdravlja. Naime nekoliko građana mi se obratilo sa molbom da postavim ovo pitanje, te sam želeo da saznam da li je ova peticija uzeta u razmatranje  i da li se krenulo u pripremu radova kako je obećano građanima. Predsednik Skupštine opštine Zemun Nenad Vranjevac mi je rekao da će proveriti te da ću dobiti odgovor.

Treće odborničko pitanje bilo je vezano za rešenje o plaćanju naknade za odvodnjavanje koji su mnogi (ne svi) građani u naselju Zemun Novi Grad dobili. Naime naknadu za odvodnjavanje, shodno Zakonu o vodama plaća vlasnik zemljišta na melioracionom području, ali se u članu 170, stav 3. navodi da su plaćanja takve nadoknade oslobođeni vlasnici i korisnici stambenog objekta ako je odvodnjavanje uređeno sistemom kišne/atmosferske kanalizacije. A u celom naselju Zemun Novi Grad postoji i kišna i fekalna kanalizacija već 30-tak godina. Poseban problem je u činjenici da je navedeni zakon novijeg datuma, a da je naknada obračunavana retroaktivno čime je prekršen jedan od osnovnih pravnih postulata – da se zakoni ne mogu retroaktivno primenjivati i time povređeno pravo građana. Kako ovo pitanje najverovatnije nije u nadležnosti lokalne samouprave ne verujem da ću dobiti odgovor, ali verujem da će se odgovorni zapitati da li su dovoljno dobro pročitali zakon koji primenjuju.

Četvrto odborničko pitanje bilo je pitanje našeg komšije Nenada Arsića vezano za bezbednost dece u koja idu u školu Lazar Savatić. Celo pismo koje sam pročitao odbornicima možete pročitati Ovde.

Predsednik Skupštine opštine Zemun Nenad Vranjevac odgovorio je da je kao predsednik skupštinskog odbora za bezbednost već razmišljao o navedenom prelazu, da razume i u potpunosti prihvata navedene argumente.

Mogu da kažem da je Predsednik Skupštine opštine Zemun pokazao razumevanje za moja odbornička pitanja, te da ću se potruditi da ih podsetim da daju odgovore na pitanja, a takođe i da ih držim za reč kada nešto obećaju ili najave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.