Požar u soliteru na Keju oslobođenja 13 C-D

Kako prenosi N1 na Zemunskom Keju oslobođenja 13 C-D danas oko 12h izbio je požar. LINK.

Svu strahotu požara možete videti na fotografijama koje je napravio naš sugrađanin Nenad Arsić, koje mi je ljubazno ustupio da podelim sa Vama.

Pre svega da naglasim da je dobro da u ovom požaru nije bilo ljudskih žrtava niti težih povreda, osim trovanja dimom. Matrijalna šteta jeste značajna, ali je manje bitna od bezbednosti građana. Na tu temu sam već govorio u Skupštini opštine Zemun. Prvi put na XII sednici koja je održana u sredu 14. maja 2014. godine. Šta sam tada govorio imate u linku ispod:

http://mojodbornik.com/xii-sednica-skupstine-opstine-zemun/

Nakon ove sednice sam još jednom pokušao da pokrenem ovo pitanje u razgovoru sa gospodinom Nenadom Vranjevcem predsednikom Skupštine opštine Zemun. Predložio sam formiranje skupštinske komisije sa predstavnicima svih stranaka, koja bi utvrdila činjenično stanje. Umesto odgovora prešao je na drugu temu i time uklonio ovo pitanje iz naše priče. Ovo ne čudi jer sam siguran da nije imao mandat da dalje otvara pitanje protivpožarne bezbednosti, čime bi mogao da politički ugrozi položaj tek izabranog gradonačelnika Siniše Malog. Istu situaciju sam već doživeo godinu dana pre toga – 2013. godine, kada sam unutar DSa pokušao da prezentujem isti problem. Tada mi je Zoran Krznarić – sadašnji predsednik opštinskog odbora DS Zemun, rekao da ne otvaram to pitanje jer bi moglo da ugrozi tadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa.

Nisam želeo da zatvorimo ovu temu. Štaviše, unutar Socijaldemokratske stranke trudimo se da ne ostajemo samo na rečima, već pokušavamo da delujemo po pitanjima koja držimo za ozbiljna, što smo pokazali letos. Na temu protivpožarne bezbednosti sam kao odbornik pokušao da razgovaram sa građanima solitera na Zemunskom Keju. Štand se nalazio na Keju baš ispred zgrade koju je zahvatio požar.

http://mojodbornik.com/za-vikend-sa-zemuncima/

Cilj akcije bio je da pokušamo da skupimo potpise za peticiju kojom bi se lokalni organ uprave naterao da radi svoj posao – da u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara kontoliše i proverava stanje u kome se nalaze protivpožarne stepenice i putevi evakuacije u zgradama, PP aparat, kakvo je opšte poznavanje građana na ovu temu i da li znaju kako da se ponašaju u slučaju požara?

Zakon o zaštiti od požara je donet 2009. godine, a izmenjen u februaru 2015. godine. Ovim izmenama nadležnost nad protivpožarnom zaštitom stavljena je u ruke skupštine stanara, dok je praćenje stanja po ovom pitanju prepušteno lokalnoj upravi, odnosno gradu Beogradu. Na ovu temu nisam uspeo da pronađem ni jedan izveštaj. Stoga sam želeo da ovu temu pokrenem zajedno sa građanima, pre svega onih zgrada koje su najugroženije od požara – solitera. Navedeni flajer iz linka iznad smo podelili po sandučićima i oglasnim tablama u zgradama na Zemunskom Keju.

Pokušali smo da kontaktiramo predsednike skupštine stanara gde god je to bilo moguće i da sa njima popričamo na ovu temu. Na osnovu svega viđenog moram da priznam da sam bio zadovoljan, jer sam očekivao znatno lošije stanje, da su oni predsednici skupštine stanara s kojima sam pričao upoznati s njihovim obavezama, da su pp aparati bili napunjeni, plombirani i pod pritiskom, čime je njihova pravna obaveza uglavnom pokrivena. Na dalja pitanja o ponašanju u slučaju požara, obaveštenosti stanara, putevima evakuacije i slično uglavnom nisu imali odgovor. Međutim, imali su primedbe na deljenje materijala po sandučićima, na đubre koje stanari naprave bacajući sve flajere po zgradi i sl. Štaviše prilikom podele materijala doživeli smo uvrede od nekih stanara uz pogrde što uopšte postavljamo takva pitanja i ko sam ja da uopšte to proveravam.

Generalno posmatrano elementarna protivpožarna zaštita postoji definisana zakonom, ali je njena primena ostavljena skupštinama stanara i subjektivnim kvalitetima njihovih predsednika na kojima je odgovornost. Složenija pitanja koja se tiču ponašanja u slučaju požara, evakuacije stanovnika, zaštite od otrovnih gasova, dima i sličnog nemaju odgovor. Zaintresovanost nadležnih za ovo pitanje ne postoji, ili se javlja tek nakon ovakvih nesreća kada se odgovornost prebacuje između vatrogasaca, tima za vanredne situacije, predsednika skupštine stanara, lokalne samouprave, nejasnog zakona i božije volje. Takođe bih podsetio da je predsednik opštine Zemun i počasni predsednik vatrogasnog udruženja te da bi ovo pitanje trebalo uzeti u ozbiljno razmatranje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.