Borba za Retenzije

Građani Retenzija obratili su mi se u avgustu da im pomognem u odbrani njihovog komšiluka od namere NISa da proširi benzisku pumpu u ulici Džona Kenedija. Nakon nekoliko sastanaka sa stanarima organizovao sam posetu opštini Zemun kako bi i čelnici opštine bili upućeni u probleme građana. U sredu 5. avgusta 2015. godine primio nas je Predsednik Skupštine opštine Zemun – gospodin Nenad Vranjevac. U konstruktivnom razgovoru iskazali su zaintresovanost za temu i obećali da će pokrenuti inspekcijski postupak.

Pre par dana smo dobili odgovor od gradske uprave, koji možete pronaći OVDE.

Nakon ovoga organizovana je poseta predstavnika stanara NISu, o čemu sam naknadno obavešten. Kako nisam prisustvovao sastanku mogu samo da prenesem utiske sa sastanka, koji su veoma ružni. Poseta je prošla veoma loše i iza nje je ostao ružan utisak kod naših sugrađana. Naime od strane izvesne mlađe dame iz njihovog PRa objašnjeno im je da je dobro da se ispred njihovih zgrada odvija „aktivnost“, da je dobro da stanuju tamo „gde se nešto dešava“, da ne mogu da dobiju nikakvu odštetu, da se iza pumpe ne sme saditi zelenilo i oplemeniti okolina, da im parking mesta ne trebaju i slično. Kada su rekli da su očekivali da NIS razvija dobrosusedske odnose neimenovani gospodin iz NISa im je saopštio da PRETE!!! 

Očigledno je da je NIS angažovao pravnike koji su se potrudili da u potpunosti pokriju pravni aspekt, da prikupe sve potrebne dozvole kako bi mogli da prošire svoje kapacitete, dok im je do dobrih odnosa sa stanarima Retenzija stalo koliko do lanjskog snega. Ne razumem da najbogatija kompanija u Srbiji nema potrebu za dobrim PR-om, da se ponaša bahato i osiono dok njihovi zaposleni prete građanima istovremeno ih optužujući da čine to isto!!!

Nakon svega ovoga postavlja se nekoliko pitanja:

  • Ko je dozvolio da konverzijom zemljišta NIS postane vlasnik pomenute parcele u Retenzijama i šta je dao u ime kompenzacije? Nezvanično saznajemo da je u kompenzaciju dato neko zemljište na periferiji Beograda koje ne odgovara po tržišnoj vrednosti!
  • Zbog čega gradska vlast istovremeno dozvoljava uklanjanje pumpe NISa iz Mačvanske ulice (iza hrama Svetog Save na Vračaru) a toleriše proširenje pumpe u Džona Kenedija u Zemunu? Da li su građani Zemuna građani drugog reda koje je dozvoljeno trovati?
  • Ko je dozvolio da ulica iza benzinske pumpe izgubi status javnog puta i da se pravno omogući izgradnja pumpe?
  • Zbog čega se ne poštuje odluka zakona koji zabranjuje držanje pumpi sa tečnim naftnim gasom u naseljenom mestu, kada je poznato da se kancerogena isparenja koje stvara pretakanje i točenje TNG ne mogu na adekvatan način preraditi kako bi bila bezbedna po zdravlje građana?
  • Da li će se poštovati zakon koji ograničava radno vreme benzinskih pumpi u naseljenom mestu ili će građani Retenzija biti primorani da stanuju tamo „gde se nešto dešava“?
  • Zbog čega su kontejneri premešteni na drugu (Novobeogradsku) stranu ulice Džona Kenedija, tako da građani moraju da bacaju đubre u drugoj opštini?!

Na osnovu svega do sada viđenog jasno je da je NIS u povlašćenom, a građani u podređenom položaju, kao i da se na ovome neće završiti već da će se borbe za Retenizje nastaviti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.